Saturday, July 17, 2010

Sifat-sifat yang menggembirakan hati orang.....


Menemui sahabat dengan wajah berisi senyuman adalah yang termudah.....selain itu ada banyak lagi...yang sudah tentunya jadi ibadah jika dilakukan dengan niat yang ikhlas mencari keberuntungan di sisi Allah....


SIFAT-SIFAT YANG MENGGEMBIRAKAN HATI ORANG..

Assalamualaikum w.w.

Dalam meneliti realiti kehidupan hari ini, terlintas dibenakku kenapa agaknya kadang2 seorang insan itu tidak digemari dan ada pula yang digemari. Bukanlah mereka yang digemari itu perfect... ada juga kekurangannya...dan tidak kurang juga yang tidak digemari itu mempunyai sifat2 yang baik dan ikhlas...Apa-apa pun bagiku yang lebih aula ialah berusaha menjadi insan yang ALlah redha dan suka walaupun jutaan manusia tidak menyukai. Tetapi...bagaimana dakwah harus dijalankan bila semua orang memandang sinis dengan kita?... Rasanya perlu juga aku meneliti beberapa ciri insan yang disukai sebelum dapat bergerak ditengah2 masyarakat yang mempunyai bermacam-macam ragam ini. Sememangnya kadang2 sifat itu sudah menjadi malakkah dalam diri sesaorang...tetapi dengan adanya kerendahan hati, ianya boleh diproses agar sifat itu tadi bertukar kpd. apa yang Allah kehendaki.
Di bawah ini terdapat 10 sifat yang mungkin boleh menggembirakan semua orang dan yang penting ianya menjadi sifat diri kita sendiri yang bukan hipokrit.....tetapi lahir dari pendidikan dalam diri;-

1. Ketulusan
Ketulusan menempati peringkat pertama sebagai sifat yang paling disukai oleh semua orang . Ketulusan membuat orang lain merasa aman dan dihargai karena yakin tidak akan diperbodohkan atau dibohongi . Orang yang tulus selalu mengatakan kebenaran , tidak suka mengada-ada , berpura - pura , mencari - cari alasan atau memutarbalikkan fakta. Prinsipnya " Ya di atas Ya dan Tidak di atas Tidak " . Tentu akan lebih ideal bila ketulusan yang selembut merpati itu diimbangi dengan kecerdikan seekor ular . Dengan begitu , ketulusan tidak menjadi SESUATU yang bisa merugikan diri sendiri .

2 . Kerendahan Hati
Berbeza dengan rendah diri yang merupakan kelemahan , kerendah hatian justru mengungkapkan kekuatan . Hanya orang yang kuat jiwanya yang bisa bersikap rendah hati . Ia seperti padi yang semakin berisi semakin menunduk . Orang yang rendah hati bisa mengakui dan menghargai keunggulan orang lain . Ia bisa membuat orang yang di atasnya merasa ok dan membuat orang yang di bawahnya tidak merasa tidak dihargai (menyepi diri) .
3 . Kesetiaan
Kesetiaan sudah menjadi sifat yang sangat tinggi harganya . Orang yang setia selalu boleh dipercayai dan diyakini . Dia selalu menepati janji , punya komitmen yang kuat , rela berkorban dan tidak suka berkhianat .
4 . Positive Thinking
Orang yang bersikap positif ( positive thinking ) selalu berusaha melihat segala sesuatu dari kacamata positif , bahkan dalam situasi yang buruk sekalipun . Dia lebih suka membicarakan kebaikan daripada keburukan orang lain , lebih suka bicara mengenai harapan daripada keputusasan , lebih suka mencari penyelesaian daripada kekecewaan , lebih suka memuji daripada mengecam , dan sebagainya .
5 . Keceriaan
Kerana tidak semua orang dikurniakan aura ceria , maka keceriaan tidak harus diertikan ekspresi wajah dan tubuh , tapi sikap hati . Orang yang ceria adalah orang yang bisa menikmati hidup , tidak suka mengeluh dan selalu berusaha meraih kegembiraan . Dia bisa mentertawakan situasi , orang lain , juga dirinya sendiri . Dia punya potensi untuk menghibur dan mendorong semangat orang lain .
6 . Bertanggung jawab
Orang yang bertanggung jawab akan melaksanakan kewajibannya dengan sungguh - sungguh. Kalau melakukan kesalahan , dia berani mengakuinya . Ketika mengalami kegagalan , dia tidak akan mencari kambing hitam untuk disalahkan . Bahkan kalau dia merasa kecewa dan sakit hati , dia tidak akan menyalahkan siapapun . Dia menyedari bahawa dirinya sendirilah yang bertanggung jawab atas apapun yang dialami dan dirasakannya .
7 . Percaya DiriRasa
Percaya diri memungkinkan seseorang menerima dirinya sebagaimana adanya , menghargai dirinya dan menghargai orang lain . Orang yang percaya diri dengan menyesuaikan diri dengan persekitaran dan situasi yang baru . Dia tahu apa yang harus dilakukannya dan melakukannya dengan baik .
8 . Kebesaran Jiwa
Kebesaran jiwa dapat dilihat dari kemampuan seseorang memaafkan orang lain . Orang yang berjiwa besar tidak membiarkan dirinya dikuasai oleh rasa benci dan permusuhan . Ketika menghadapi masa - masa sukar dia tetap teguh , tidak membiarkan dirinya hanyut dalam kesedihan dan keputusasaan .
9 . Easy Going
Orang yang easy going menganggap hidup ini ringan . Dia tidak suka membesar - besarkan masalah kecil . Bahkan berusaha mengecilkan masalah - masalah besar . Dia tidak suka mengungkit masa lalu dan tidak mahu khuatir dengan masa depan . Dia tidak mahu pening dan stress dengan masalah - masalah yang berada di luar kawalannyanya .
10 . Empati
Empati adalah sifat yang sangat mengagumkan . Orang yang berempati bukan saja pendengar yang baik , tapi juga boleh menempatkan diri pada kedudukan orang lain . Ketika terjadi konflik , dia selalu mencari jalan keluar terbaik bagi kedua belah pihak , tidak suka memaksakan pendapat dan kehendaknya sendiri . Dia selalu berusaha memahami dan mengerti orang lain .

Nampak mudahkan?...Insya ALlah kita boleh perbuat asalkan hati kita mempunyai persediaan untuk berubah.
=====================
Berubah untuk menjadi insan yang lebih baik....berbaloi hidup ku di sehari terbit matahari ini....

No comments:

Post a Comment