Sunday, December 15, 2013

Pengajian Sifat 20 dan konsep Tauhid 3


Sepanjang mengaji Sifat 20 akidah orang tareqat sufi:

1- Langsung tidak ada satu jua perkataan para Imam Mazhab Ahlus Sunnah mengenainya.

2- Langsung tidak ada dalil yang mendukung setiap sifat yang dihuraikan melainkan dengan huraian falsafah dan akal semata-mata.

Peliknya, mengkaji kitab-kitab akidah mereka yang digelar 'Wahabi' sangat sarat dengan dalil al-Qur'an, al-Sunnah sahihah, kenyataan para sahabat dan salaf serta para imam mazhab Ahlus Sunnah wal Jama'ah. Pengajian Sifat 20 dan konsep Tauhid 3 adalah kaedah yang disusun oleh para ilmuan untuk memudahkan umat Islam memahami persoalan tauhid. Sesiapa jua bebas untuk mengkajinya dan tidak ada sesiapa yang berhak untuk menghalangi orang lain daripada mempelajarinya.Seperti yang telah dijelaskan pada perenggan di atas, Sifat 20 dan konsep Tauhid 3, kedua-dua adalah kaedah dalam memahami persoalan tauhid. Kita tidak diperintahkan untuk beriman pada kaedah itu tetapi kepada isi kandungan yang dijelaskan di dalamnya, selama mana tegak dalil-dalil sahih yang mendukunginya.Objektif utama kaedah-kaedah pengajian tauhid ini disusun adalah semata-mata untuk memberikan kefahaman kepada manusia tentang bagaimana mereka mengenali sekaligus mentauhidkan Allah dalam pengertian yang sebenarnya, di samping membebaskan mereka daripada jeratan Syirik yang membinasakan. 
 
 Pengajian Sifat 20 dan konsep Tauhid 3 adalah kaedah yang disusun oleh para ilmuan untuk memudahkan umat Islam memahami persoalan tauhid. Sesiapa jua bebas untuk mengkajinya dan tidak ada sesiapa yang berhak untuk menghalangi orang lain daripada mempelajarinya.

Seperti yang telah dijelaskan pada perenggan di atas, Sifat 20 dan konsep Tauhid 3, kedua-dua adalah kaedah dalam memahami persoalan tauhid. Kita tidak diperintahkan untuk beriman pada kaedah itu tetapi kepada isi kandungan yang dijelaskan di dalamnya, selama mana tegak dalil-dalil sahih yang mendukunginya.

Objektif utama kaedah-kaedah pengajian tauhid ini disusun adalah semata-mata untuk memberikan kefahaman kepada manusia tentang bagaimana mereka mengenali sekaligus mentauhidkan Allah dalam pengertian yang sebenarnya, di samping membebaskan mereka daripada jeratan Syirik yang membinasakan.

Oleh itu, pilih dan pelajarilah mana-mana kaedah di atas selagi mana ia diirasakan mampu mencapai objektif yang telah dijelaskan, yakni membebaskan umat daripada jeratan Syirik.
 
Oleh itu, pilih dan pelajarilah mana-mana kaedah di atas selagi mana ia diirasakan mampu mencapai objektif yang telah dijelaskan, yakni membebaskan umat daripada jeratan Syirik.

Wallahua'lam.

Klik: http://www.youtube.com/watch?v=6B1m5d71sSY.

~ Mohd Hairi Nonchi
~

3 comments:

  1. Mengapa orang musyrik mekkah dikatakan bertauhid rububiyah , sedangkan orang muslim NU jadi musyrik gara-gara ziarah kubur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rububiyah quran yg mengINFOkan meraka percaya samawati wal ardhi allah yg ciptakan, sedang NU boleh membolehkan tawassul sama orang yg sudah mati asal orang sholeh.

      Delete