Friday, December 28, 2012

Osteoporosis - Penyakit Tulang BerperingkatKesedaran orang awam terhadap osteoporosis secara umumnya semakin meningkat. Lalu, tidak hairanlah banyak orang yang disahkan mempunyai masalah ini mahu mendapatkan ubat untuk menanganinya. "Sebenarnya, tidak semua orang mempunyai masalah osteoporosis perlu mendapatakan rawatan," kata Pakar Ortopedik Mont Kiara Medical City, Prof. Dr. Harwant Singh.


Menurut beliau, golongan itu ialah mereka yang sememangnya mempunyai ketumpatan tulang yang rendah jika dibandingkan dengan angka standard. "Dalam keadaan biasa, kita tidak perlu bimbang sangat mengenai penyakit ini kerana ia adalah proses yang memang berlaku apabila usia makin meningkat. Bagaimanapun, ia menjadi penyakit yang membimbangkan apabila berlaku keretakan tulang."


Menerangkan penyakit ini lebih lanjut, Dr. Harwant berkata, osteoporosis adalah sejenis penyakit tulang berperingkat yang bercirikan jisim tulang yang rendah dan kemerosotan bentuk mikro tisu-tisu tulang, yang mana ini meningkatkan kerapuhan tulang dan menyebabkan ia lebih terdedah kepada keretakan.
"Jisim tulang yang rendah dan kemerosotan mikro tisu tulang menyebabkan tulang itu kurang mampat , lebih poros, lalu lebih rapuh yang mendedahkannya kepada keretakan apabila menampung beban", tambahnya ketika menyampaikan ceramah mengenai osteoporosis di pusat berkenaan.Masalah paling biasa berkait dengan penyakit ini ialah keretakan tulang pinggul akibat terjatuh ataupun keretakan pada bahagian pergelangan tulang apabila cuba menahan badan daripada jatuh.

Osteoporosis boleh dibahagikan kepada dua kategori iaitu primer dan sekunder. Osteoporosis primer ialah osteoporosis yang tidak diketahui asal usulnya atau disebabkan proses evolusi - yakni akibat peningkatan usia (lelaki dan wanita) dan pasca menopaus (wanita sahaja). Manakala osteoporosis sekunder pula ialah penyakit yang diwarisi (genetik dalam keluarga seperti penyakit Wilson) dan diperoleh (akibat pemakanan dan gaya hidup).Kaedah yang digunakan untuk menguji seseorang itu mempunyai osteoporosis atau tidak ialah dengan mengukur ketumpatan mineral tulang (BMD). Orang itu dikatakan mengalami osteoporosis apabila BMDnya lebih daripada 2.5 julat perbezaan (SD) BMD purata wanita muda yang sihat, dan dikategorikan sebagai osteoporosis teruk jika turut mempunyai lebih daripada satu atau dua keretakan. Seseorang itu dikatakan normal bila BMDnya lebih daripada 1 SD.

"Doktor mungkin menimbangkan rawatan untuk pesakit yang tergolong sebagai mengalami osteoporosis jika pesakit itu mempunyai keretakan tulang atau penyakit yang menyebabkan osteoporosis." Kata Dr. Harwant. Bagaimanapun, pesakit osteoporosis yang tidak mempunyai masalah mungkin tidak perlu menjalani rawatan. "Yang pentingnya, pesakit perlu meminta doktor menjelaskan kenapa rawatan itu perlu dilakukan ke atas mereka."Langkah berhati-hati ini perlu diambil memandangkan setiap ubat mempunyai kesan sampingannya. "Pada saya, anda haruslah menganggap setiap ubat adalah 'racun' - kita kena berhati-hati menggunakannya.. Pastikan rawatan itu tidaklah seberbahaya penyakit yang hendak dirawat," tegasnya.

Ini kerana diketahui ada ubat yang digunakan untuk merawat osteoporosis mempunyai kesan lebih berbahaya iaitu kanser.

 
"Seperkara lagi, kita perlu tanya diri kita adakah rawatan itu untuk menyembuhkan penyakit atau melanjutkan jangka hayat seseorang? Kemudahan kesihatan yang semakin baik membolehkan penduduk di negara ini menikmati jangka hayat yang lebih panjang, sekali gus meningkatkan kes-kes osteoporosis.
"Wanita, yang lebih panjang jangka hayatnya, akan meneruskan satu pertiga hidupnya selepas menopaus.


Mengikut kajian yang dilakukan di Amerika Utara, separuh daripada wanita yang berusia 50 tahun ke atas akan mengalami osteoporosis pasca menopaus dalam jangka hayat mereka," ujar Dr. Harwant.

Dalam pada itu juga, lebih 40 peratus daripada wanita ini akan mengalami kepatahn tulang apabila berusia 70 tahun ke atas. Kadar yang tinggi ini mungkin dipengaruhi oleh gaya hidup mereka yang terus aktif walaupun sudah lanjut usia.


"Masalah patah tulang pinggul pula dikaitkan dengan kira-kira 20 peratus kematian di kalangan penghidap osteoporosis. Angka ini bagaimanapun adalah anggaran konservatif. Angka sebenar mungkin lebih tinggi, bahkan boleh mencecah 80 peratus," katanya. Ini disebabkan seseorang pesakit yang patah tulang tidak boleh berjalan dan terpaksa berbaring di katil, lantas menimbulkan komplikasi seperti jangkitan paru-paru dan lepuh-lepuh badan.Secara amnya, kes-kes patah tulang lebih banyak berlaku di kalangan kaum wanita, iaitu tiga kali ganda. Ia sejajar dengan jumlah kes osteoporosis yang lebih tinggi golongan itu kerana pasca menopaus dan umur yang meningkat.

Masalah ini membimbangkan negara-negara membangun kerana jumlah penduduknya yang semakin meningkat dan kemudahan kesihatan yang lebih rendah berbanding dengan negara maju. Secara perbandingan, pada 1960, jumlah wanita yang berumur 45 tahun ke atas di negara maju ialah 155 juta berbanding 177 juta di negara membangun. Pada tahun 2000, jurang itu menjadi bertambah luas iaitu 257 juta di negara maju dan 484 juta di negara membangun.


"Ini ditambah pula dengan risiko kecederaan yang lebih tinggi di kalangan wanita di negara membangun apakala lebih banyak kaum wanitanya terpaksa bekerja untuk menyara kehidupan, terdedah kepada keadaan yang membahayakan kesihatan di tempat kerja dan kurang sokongan perubatan," katanya.

Sehubungan itu, bagi mengelakkan masalah osteoporosis di hari tua, Dr. Harwant menggesa masyarakat supaya menjaga pemakanan dan mengamalkan senaman pada usia mudanya.

"Osteoporosis ialah penyakit yang berkait dengan usia. Ia adalah mengenai jumlah tulang yang dihasilkan (deposit) dan diserap (resorb) oleh badan. Pada usia 25 tahun hingga berlaku menopaus, kadar penyerapan dan penghasilan adalah sama tetapi pada usia 45 tahun ke atas (saat lazim menopaus berlaku), kadar penyerapan tulang berlaku lebih pantas daripada penghasialnnya.


"Sekiranya seseorang itu tidak membina 'simpanan' tulang secukupnya semasa mereka berupaya, merekalah antara golongan yang akan mengalami masalah osteoporosis di kala tua," ujarnya. Tempoh paling baik untuk seseorang membina simpanan tulangnya ialah pada usia 25 hingga 36 tahun.


Bila usia meningkat, kadar penghasilan tulang merosot kerana organ-organ dalam badan tidak berfungsi secekap waktu mudanya. Ditambah pula dengan tabiat seseorang yang agak memilih makanannya ketika tua. Ini menyebabkan lebih banyak tulang diserap kerana pengambilan kalsium yang kurang dan sesetengah vitamin pula tidak diserap dengan baik.Faktor utama osteoporosia ialah wanita, berkulit putih atau orang Asia, usia lanjut, menopaus awal, pembuangan rahim sebelum menopaus, penggunaan dadah (corticosteroid) dan sejarah keluarga yang mengalami osteoporosis.

Penyebab yang lain ialah kadar berat dan tinggi yang rendah (mereka yang kurus tinggi), terlalu lama berbaring, pengambilan alkohol yang tinggi, kurang mengambil kalsium, merokok, banyak mengambil protein dan fosfat dan banyak meminum kopi. Faktor-faktor ini mengganggu fisiologi tulang, menyebabkan simpanan tidak dapat dihasilkan secukupnya dan mempercepatkan proses penyerapan tulang bila kurang pergerakan.


Memahami bagaimana osteoporosis terjadi, kita boleh melakukan sesuatu bagi mengelakkan penyakit ini menimbulkan masalah di hari tua kita. "Masalah hormon dan genetik tidak dapat dielakkan, bagaimanapun kita boleh memanfaatkan faktor persekitaran dan pemakanan untuk melambatkan masalah itu," kata beliau.Pastikan kita mendapat kalsium, vitamin dan galian secukupnya dan kurangkan pengambilan kopi dan minuman ringan (fizzy drinks). Banyakkan senaman, terutama yang bercorak fizikal dan angkat berat kerana ia membantu menguatkan tulang kita.

"Juga pastikan persekitaran di rumah dan di tempat kerja adalah 'selamat' bagi mengelakkan kita terjatuh dan tercedera," katanya.

Wanita Nov 2001, ms 128 - 130.


OSTEOPOROSIS CEGAH SEBELUM TERLAMBAT

KITA sering bertemu orang tua terutamanya wanita berbadan bongkok. Ada kala bongkoknya bagaikan merukuk sehingga sukar berjalan. Tetapi kebanyakan kita membuat andaian, tua dan bongkok itu sinonim. Ia satu proses biasa yang akan dilalui usia tua. Sebagaimana kulit berkedut seribu, badan menggelebeh, rambut sejemput beruban putih, rongak, tulang juga mesti rapuh dan lemah.

Hakikat sebenarnya orang tua tersebut diserang osteoporosis. Gejala osteoporosis ini bukan ditakuti kerana keadaan tulang yang rapuh dan lemah tetapi kesan tulang mudah patah. Sudah banyak kes orang tua yang menderita osteoporosis pa' tah tulang pinggul, pergelangan tangan dan paling ditakuti patah tulang belakang. Kehadiran osteoporosis hampir tidak diketahui. Diam-diam ia merayap bersama waktu sehingga apabila kita menyedarinya, ia sudah terlambat.

Osteoprosis kini didapati sebagai salah satu masalah kesihatan paling ketara di negara negara maju. Di Amerika dianggarkan 15 hingga 20 juta mengalami penyakit ini. Lebih kurang 1.3 juta patah tulang akibat osteoporosis berlaku pada individu berusia 45 tahun ke atas, 32 peratus wanita dan 17 peratus lelaki menderitai patah tulang pinggul. Dikatakan 250,000 mengalaminya setiap hari. Dikbuatiri j umlah ini akan meningkat. Kebanyakan pesakit patah tulang ini bergantung hidup pada orang lain kerana mereka tidak mampu berjalan. Di dalam kes lebih parah, penderitaan biasanya berakhir dengan kematian. Terlalu sedikit peratus individu patah tulang dapat disembuhkan.

Kos membiayai osteoporosis juga tinggi. Sebanyak 3.5 bilion dolar Amerika diperlukan setiap tahun. Untuk merawat patah tulang pinggul sahaja dianggarkan 7,200 juta dolar. Statistik kos ini dibuat berdasarkan kajian sepuluh tahun dan kini kosnya sudah tentu meningkat. Manakala di United Kingdom pada 1992 kos merawat patah tulang pinggul ini berjumlah 612 juta paun sterling sementara jumlah yang mengalami patah tulang pinggul akibat osteoporosis sebanyak 45,000 setiap tahun berbanding hanya 10,000 orang pada 60- an. Selain patah tulang pinggul, bahagian lain yang mudah patah adalah pergelangan tangan, pangkal tulang paha (femur) dan bahagian belakang (vetebrata).
 
Meskipun keadaan penderita osteoporosis bagaikan kurang diendahkan di sini, kebelakangan ini kesedaran tersebut semakin meningkat. Banyak seminar dan ceramah mengenai osteoporosis dianjurkan dengan tujuan mendidik masyarakat supaya prihatin dengan masalah berkait usia tua. Meski golongan muda turut 
 mengalaminya kerana beberapa sebab tetapi osteoporosisketara pada usia tua terutama pada wanita selepas menopaus. 

Osteoporosis perlu diberi perhatian serius kerana patah tulang pinggul ini lebih banyak dideritai wanita daripada barah payu dara, rahim serta pangkalnya. Menurut catatan risalah yang disebarkan pada minggu kesihatan tulang di Australia anjuran syarikat tenusu, 16 peratus daripada mereka yang mengalami patah tulang punggung ini menemui ajal dalam tempoh enam bulan. Sementara lebih 5 0 peratus menderitai patah tulang ini terbaring tenat. Biarpun sudah banyak yang mengetahui apa itu osteoporosis tetapi masih banyak yang belum mengenali penyakit ini hingga ke akar umbi. Apakah sebenarnya yang disebut osteoporosis? Bagaimana ia terjadi, apakah kita antara orang yang berisiko mendapat osteoporosis? Jawabnya ya dan tidak. Ya jika anda tidak mengendahkan kesihatan tulang.

 Sebelum kita mengenali lebih jauh apa itu  osteoporosis lebih baik jika kita mengetahui apa deGnisinya dan bagaimana tulang terjadi serta apakah fungsi tulang itu kepada tubuh manusia? 


Apakah Osteoporosis ?
 
Keseluruhan badan kita disangga oleh tulang rangka. Terbentuk daripada 206 tulang, ia merupakan salah satu tisu badan paling kompleks. Ia mempunyai dwitugas; sebagai pelindung dan penyokong. Tulang rangka juga menjadi pusat pengeluaran sel darah dan menyimpan 99peratus kalsium tubuh. Meski tulang pada zahirnya keras, ia sebenarnya terdiri daripada tisu - tisu hidup. Tulang terdiri daripada dua jenis. Tulang bahagian luar yang bersifat keras disebut cortical sementara trabecular adalah bahagian dalam yang lembut. Ia dipenuhi kolagen yang mengandungi mineral terutamanya kalsium dan phosphate. Tulang melalui kitaran tersendiri yang disebut proses pembinaan atau pengeluaran semula (remodelling). Dua sel yang memainkan peranan dalam pembentukan dan penyingkiran tulang adalah sel osteoblast dan osteoclast.
 
Osteoblast membina tulang dan osteoclast menyingkirkannya ke dalam aliran darah. Proses ini berterusan sehingga tulang mencapai puncak jisim tulangnya (peak bone mass). Proses ini juga berlaku berbeza mengikut tahap dan usia. Ketika kanak-kanak proses pembinaan berlaku lebih pantas daripada penyingkiran. Dan sewaktu remaja, peningkatan aras hormon menggalakkan penimbunan tulang baru terutama pada tulang luar (cortical). Walaupun pembinaan tulang baru masih berterusan pada awal dewasa, ia lebih bertumpu pada jenis tulang kedua iaitu trabecular. Hasilnya ketumpatan tulang bertambah. 

Menyentuh usia 30 ke atas, jisim tulang mula berkurangan kerana proses pembentukan semula (remodelling) tulang menjadi senget. Ia menyingkir lebih banyak daripada menimbunnya. Proses ini menjadi lebih gawat pada wanita yang meniti alam putus haid terutama selepas tiga hingga tujuh tahun menopaus. Sebahagian besar penyusutan jisim tulang berlaku di dalam tulang trabecular (bahagian dalam). Hasilnya bahagian dalam ini menjadi semakin tipis. Puncak jisim tulang ini dipengarohi banyak faktor. Antaranya pemakanan, jantina, bangsa, senaman serta kesihatan tubuh secara keseluruhan. Puncak pembinaan tulang ini biasanya tercapai pada usia 35 tahun untuk tulang luar (cortical) dan sedikit awal bagi trabecular. Bone mass ini juga biasanya 30 peratus lebih tinggi pada lelaki berbanding wanita dan lebih kurang 10 peratus lebih pada individu berkulit gelap seperti bangsa India, Negro berbanding kulit putih (oriental, bangsa Eropah).

Menurut Pakar Perubatan Sukan dari labatan Perubatan Sukan dan Pemulihan Universiti Malaya Dr K leyalingam secara umumnya perkataan osteoporosis membawa maksud tulane vane poros. Keadaannya tidak padat, berlubang-lubang halus, berongga-rongga serta berlaku pengurangan ketumpatan tulang akibat penurunan kandungan kalsium. Tulang begini tidak kuat, rapuh dan mudah patah. Apabila keadaan ini berlaku, struktur tulang belakang akan berubah kerana ia tidak lagi mampu menampung bebanan berat.


Mengelakkan osteoporosis
 
Kehadiran osteoporosis tidak disedari. Ia merayap perlahan-lahan di dalam tubuh manusia menyongsong waktu. Kedatangannya hanya disedari setelah kita mula menderitai beberapa gejala seperti sakit belakang. Otot-otot berasa lemah dan diikuti rasa tidak selesa serta tidak bermaya. Kemudian apabila jatuh, anda mudah patah pergelangan tangan, tulang belakang, tulang paha ataupun punggung. Sebagaimana yang disebutkan tadi, penyakit tulang rapuh ini berkait rapat dengan cara hidup kita seharian.

 Tetapi faktor semula jadi seperti keturunan, hormon, terlalu kurus, jantina serta etnik bangsa turut menyumbang sebab. Sekiranya anda wanita, risiko untuk mendapat osteoporosis janh lebih tinggi daripada lelaki kerana ketiadaan hormon estrogen selepas putus haid. Mereka yang berbadan kurus juga berisikolebih tinggi daripada yang gempal.

 Gaya hidup tidak sihat seperti mengambil makanan tidak seimbang terutamanya kurang kalsium, merokok, minuman alkohol serta tidak bersenam akan merapatkan anda dengan osteoporosis pada usia tua kelak.

 Pengambilan kalsium mencukupi serta bersenam adalah pencegahan paling berkesan mengatasi osteoporosis. Otot-otot yang tidak diaktifkan akan lemah dan pengurangan jisim tulang akan berlaku. Kalsium dengan bantuan vitamin D untuk menyerapnya boleh didapati dengan mengambil makanan yang kaya sumber protein terutamanya susu. 

Disebabkan peringkat kanak-kanak dan remaja, proses pembinaan tulang sedang giat berjalan, mereka perlu mengambil sebanyak mungkin kalsium dalam pemakanan. Ini disebabkan apabila umur meningkat, proses pembinaan tulang berkurangan dan kemudian berhenti. Banyak yang keliru mengatakan tidak perlu meminum susu atau mengambil kalsium lagi setelah usia mencecah 35 ke atas kerana kalsium ini tidak lagi ditimbunkan menjadi tulang. Memang benar tetapi jika pengambilan kalsium diberhentikan, tubuh akan 'mencuri' simpanan kalsium yang anda 'tabung' sewaktu kanak-kanak dan remaja dahulu. Jadi bayangkan apabila simpanan kehabisan. 


Kalsium dan kepentingannya 
 
Kalsium berperanan penting dalam pembentukan tulang. Dalam proses pembinaannya, tulang akan melalui proses pemineralan (mineralisation). Kalsium adalah galian utama terbabit. Kandungan galian inilah yang menentukan kekerasan serta kekuatan tulang.

 Bagaimanapun kalsium sahaja tidak mampu menghalang osteoporosis. Untuk mengekalkan jisim serta ketumpatan, senaman yang menggunakan tenaga seperti joging, aerobik, berenang, berjalan laju, senaman lantai (weight bearing) banyak membantu. Melakukan senaman sekurang-kurangnya tiga atau empat kali seminggu dapat membantu menambahkan jisim tulang. 

Fenomena yang berlaku dalam masyarakat kita adalah mereka mungkin mengambil sebanyak mungkin kalsium dalam menu seharian tetapi sumber makanan yang kaya dengan kalsium biasanya kaya lemak dan kolesterol. Bimbang akan risiko osteoporosis anda mungkin mengundang penyakit lain seperti darah tinggi, kencing manis dan serangan jantung. Justeru, mengamalkan senaman merupakan langkah tepat menghindari penyakit.

  Selain itu sumber kalsium seperti bahan tenusu terutama susu kini didapati rendah lemak atau tiada lemak. Tetapi apa yang ditegaskan Dr Jeyalingam kebanyakan orang kita malas bersenam. Berbeza pada zaman kanak-kanak yang semula jadinya gemar bermain kemudian masih aktif ketika di kolej. Ini termasuklah kegemaran bersukan atau mungkin menari. Tetapi malangnya setelah bekerja, tabiat baik ini lenyap. Antara sebabnya mungkin setelah bekerja kita mendapat gaji. Kalau selama ini keinginan untuk makan-makan agak terbatas, inilah masanya. Kemudian apabila umur meningkat, keadaan ekonomi semakin stabil kita berpeluang makan di tempat-tempat mahal serta eksklusif. Di sana juga tempat kita bertemu teman, berbincang, bersantai malah berurus niaga. Lama-kelamaan, acara makan-makan tanpa waktu sudah membudaya dalam diri. Badan mula berisi dan malas pun melanda. Akhirnya acara bersenam tidak akan tersenarai lagi dalam jadual harian.


Kalsium dan kepentingannya
 
Kalsium diperlukan untuk mengekalkan tulang serta mengekalkan jumlah yang kecil tetapi tetap di dalam darah. Kalsium akan hilang melalui buah pinggang, kulit (berpeluh) serta najis. Tulang ini menjadi 'bank' kepada kalsium. Jika kita tidak menyimpan cukup kalsium, kita akan mengeluarkan kalsium simpanan sehingga akhirnya ia memudaratkan diri. Keperluan kalsium bergantung kepada individu. Kanak-kanak, remaja, ibu mengandung dan menyusui memerlukan lebih kalsium. Sebaiknya ambillah kalsium daripada sumber makanan yang kaya dengan galian tersebut. Susu dan bahan tenusu adalah sumber terbaik kalsium. (Lihat carta makanan kaya sumber kalsium dan berapa banyak kalsium diperlukan mengikut umur).

Selain kalsium, badan memerlukan vitamin D untuk membantu menyerap kalsium. Sumber vitamin D semulajadi adalah cahaya matahari. Justeru masyarakat Barat mengganggap orang Asia terutama negara yang disimbah cahaya matahari sepanjang tahun jarang mengalami osteoporosis atau osteomalacia (sejenis penyakit tulang yang bukan disebabkan usia tua tetapi terjadi kerana penyusutan kandungan mineral sahaja. Sebaliknya di dalam osteoporosis kandungan galian masih ada tetapi jisim dan ketumpatannya berkurangan). Tetapi melihat pada cara hidup kita ada yang tidak berpeluang menjenguk matahari kerana seharian berkurung di pejabat hawa dingin. Pulang kerja setelah matahari berlabuh, besar kemungkinan kebaikan vitamin D daripada sumber percuma ini tidak dapat diperolehi.


Bersenam menjauhkan osteoporosis
 
Setelah anda mengambil kalsium secukupnya untuk keperluan tubuh, tidak merokok, tidak mengambil minuman merokok tubuh perlukan senaman. Senaman bukan sahaja menyihatkan kesihatan secara menyeluruh tetapi ia dapat menguat serta menambahkan jisim tulang.Semua jenis senaman sesuai untuk kekuatan tulang terutamanya senaman weight bearing seperti berenang, berjoging, areobik, senaman lantai dan berjalan pantas). Selain itu senaman yang dapat meregangkan otot dengan membuat pergerakan khusus pada bahagian leher, kaki, bahu, tulang belakang, lengan, kaki dan anggota tubuh lain juga dapat menguatkan tulang anda.
Sekiranya anda tidak pernah bersenam, mulakanhari ini dengan perlahan-lahan. Sebagai permulaan anda boleh bersenam 30 hingga 60 minit sebanyak tiga atau empat kali seminggu. Bersenam juga perlu mengikut keupayaan diri. Kemudian perlahan-lahan tambahkan darjah mengikut ketahanan tubuh. Jangan memaksa jika anda berasa sakit dan tidak selesa. Pakaian senaman terutamanya kasut sesuai mesti diambil kira. Penting bagi anda memanaskan dulu badan (wann up) sebelum bersenam dan kemudian redakan (cool down) setelah selesai. Sebaiknya latih anak-anak pada gaya hidup sihat. Bersenamlah dengan mereka supaya kegiatan ini akan membudaya dalam diri mereka. Apalagi ketika kecil dan remaja tulang sedang giat bekerja untuk bekalan hari tua.


Rawatan osteoporosis 
 
Seperti yang sering diingatkan, pencegahan jauh lebih baik daripada rawatan. Lebih-lebih lagi dalam kes merawat osteoporosis. Osteoporosis tidak ada lampu kuning yang memberitabu kita supaya bersedia atau berjaga-jaga. Apabila usia anda 50 ke atas dan anda mula berasa sakit-sakit bahagian belakang, eloklah berjumpa doktor. Doktor boleh membuat analasis mengukur ketumpatan tulang kita. Biasanya apabila mencapai usia 60, bahagian belakang tubuh kelihatan sedikit membongkok dan ia berterusan jika tidak dirawat. Tulang belakang bagaikan termasuk ke dalam dan ketinggian tubuh menyusut sehingga anggaran 7 cm. Bagi wanita, perubahan ini amat ketara setelah menopaus. Pun begitu, selagi anda tidak mendapat kecederaan teruk kerana patah tulang pinggul, tulang belakang atau tulang paha anda masih boleh merawat tulang poros ini dengan mengambil kalsium mengikut keperluan tubuh. Seimbangkan pula dengan senaman dan bagi wanita menopaus hormon penggantian estrogen dapat membantu. Seandainya anda tidak mampu memperoleh kalsium daripada diet harian, pil tambahan kalsium dapat membantu. Beberapa pil lagi seperti calcitriol (vitamin D) dan hormon parathyroid di katakan dapat membantu osteoporosis.

Bagi penderita osteoporosis atau sekiranya anda mempunyai ibu yang menderitai tulang rapuh ini elakkan kemalangan yang sering berlaku di rumah. Masalah osteoporosis menjadi gawat sekiranya anda jatuh dan mengalami kepatahan tulang. Oleh itu beberapa perkara perlu diambil kira seperti penataan biasanya kabur. 

Lampu kurang terang atau samar-samar tidak sesuai untuk mereka. Selain itu lantai jangan licin, atau bersepah dengan permainan kecil. Lantai bilik air juga mesti sentiasa kering. Jika rumah anda bertingkat, pastikan juga tangga tidak licin, curam serta bebas daripada permainan yang boleh mengganggu perjalanan. 

Elakkan mengambil terlalu banyak mengambil kopi, teh, coklat, kerana ia membantu kehilangan kalsium. Selain itu kurangkan garam, terlalu banyak protein kerana protein berlebihan mengurangkan keupayaan penyerapan kalsium. Alkohol pula boleh memusnahkan sel yang membentuk tulang. Merokok mengurangkan oestrogen, menguruskan tubuh serta membuat tubuh kurang aktif.
 
Carta keperluan kalsium mengikut umur:
Kanak-kanak lelaki
Kalsium(mg)
8-11 tahun
800
12-15 tahun 
1,200
16-18 tahun
1 ,000
                   
Kanak-kanak Perempuan
Kalsium(mg)
8-11 tahun
900
12-15 tahun 
1,000
16-18 tahun
800
                   
Lelaki Dewasa
Kalsium(mg)
19- 64 tahun
800
64 keatas
800
                   
Wanita Dewasa
Kalsium(mg)
19- 54 tahun
800
54 keatas
1000
Wanita mengandung
1100
Wanita menyusui anak
1200

Makanan kaya sumber kalsium:
·         Makanan daripada sumber tenusu terutama susu, keju, dadih
·         Ikan sardin tin
·         Makanan laut seperti tiram
·         Sayuran seperti brokoli, kubis, tauge
·         Buah-buahan seperti oren Kekacang, Tauhu
Wanita, Julai 1998, m/s 92-96


 http://www.oocities.org/uitm_ot/osteoporosis.htm

No comments:

Post a Comment