Thursday, December 6, 2012

Tak dapat ke sekolah jika tidak dapat pinjam baju..


Saya menangis membaca coretan ini, teringat zaman ketika saya sekolah. Tak dapat ke sekolah jika tidak dapat pinjam baju jiran. Allahu Akbar!
KISAH BENAR

Saya mengajar di sekolah rendah di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur. Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lam
bat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri. Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya

tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata-kata kecuali anggukkan yang seolah-olah dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya.

Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untuk dirotan . Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang ke sekolah dan masih tetap lambat. Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif.

Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah. Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari-lari sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.

Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang. "Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?" Dia terkejut dan wajahnya berubah. "Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu." Jawabnya "Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?" " Mak pesan, jangan meminta-minta pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu." Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu, "Maafkan cikgu, ......." Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yang mampu.

Dipetik dari pengalaman seorang guru yang dedikasi.
-------------------------
 Awal pagi ini saya tidak dapat tahan menahan air mata kerana mengenangkan kisah silam saya.

Kesusahan hidup yang menghimpit menyebabkan kami sekeluarga hanya mampu makan berlaukkan minyak makan sahaja. Sempat juga membahagi-bahagikan tiga ekor ikan bilis setiap adik-beradik. Sampai-sampai saya tidak dapat ke sekolah jika gagal meminjam baju daripada jiran. Buku pula hanyalah buku terbuang yang se

mpat saya kutip dari rumah jiran yang dikosongkan.

Hampir setiap minggu saya dihina dan dimalukan di hadapan pelajar oleh salah seorang guru kerana sering tidak menghadirkan diri ke sekolah. Dia hanya menghukum dan menjatuhkan maruah saya tanpa mengambil tahu kesempitan hidup yang sedang mencengkam kami sekeluarga.

Meskipun begitu peritnya kehidupan, namun ia tidak menghalangi saya untuk gagah menghadapi cabaran hidup. Hanya doa di malam hari menjadi bekalan saya untuk tetap menongkas arus kehidupan. Alhamdulillah, Allah telah menjawab doaku. Dia menghadiahkan daku kejayaan.

Hari ini daku menjadi seorang 'guru' yang menjadi pendidik kepada ratusan bahkan ribuan insan lain. Allahu Akbar. Sungguh besar nikmat-Mu!

~Cikgu Arie~
-------------------------------------------------------------
~ Mohd Hairi Nonchi Nonchi  ( shared My Channel Network's photo)

No comments:

Post a Comment