Thursday, December 23, 2010

TIPS MENGHINDARI PENYAKIT


Petikan dari buku "Cara Rasulullah S. A. W. mengelak dan menyembuhkan penyakit."

---------------

PENYEBAB ROSAKNYA BADAN

Perkara yang menyebabkan rosaknya badan Iaitu perasaan runsing, gelisah, lapar dan tidak tidur malam (bukan tujuan qiyamullail)MENERANGKAN PENGLIHATAN

Perkara yang boleh menerangkan pandangan dan menyejukkan hati iaitu melihat pada warna hijau, melihat air yang mengalir, melihat orang/barang. yang disayangi dan melihat buah (dedaun).
Perkara yang boleh menggelapkan pandangan iaitu berjalan tanpa alas (berkaki ayam), menyambut waktu pagi dengan wajah murka (masam), banyak menangis dan banyak membaca tulisan yang kecil-kecil.YANG MENJADIKAN WAJAH BERSINAR

Perkara yang boleh menyebabkan wajah kelihatan kering (hilang cahaya) iaitu berdusta, tidak mempunyai perasaan malu, banyak bertanya tanpa ilmu dan banyak berbuat dosa.

Perkara yang boleh menjadikan wajah bersinar iaitu menjaga maruah, jujur, dermawan dan takwa....PERASAAN BENCI

Perkara yang menyebabkan perasaan benci iaitu sombong, dengki, berdusta dan suka mengadu domba, mengumpat,...
[perkara yang boleh menimbulkan kasih sayang iaitu antaranya : mendahulukan memberi Salam kepada orang yang kita kenal dan orang (Islam ) yang kita tidak kenal ; mendoakan sahabat kita dan menyebutkan kebaikannya (diam-diam ) di belakangnya - insyaAllah jika ada perasaan yang tidak baikpun Allah akan cabutkan ; saling bertukar-tukar hadiah :...]PERKARA YANG MENDATANGKAN DAN MENYEKAT REZEKI

Perkara yang boleh mendatangnya rezeki iaitu [menjaga solat ], Qiyamullail ( bangun beribadah -solat sunat, zikir dan istighfar, membaca Quran di waktu malam selepas tidur), banyak membaca istighfar di waktu sahur (masa sebelum masuk waktu subuh), bersedekah , dan berzikir di waktu pagi dan petang.

Perkara yang menyebabkan rezeki tersekat iaitu tidur di waktu pagi, sedikit mengerjakan sembahyang, malas dan khianat.KEFAHAMAN DAN INGATAN

Perkara yang boleh menyebabkan rosaknya ingatan dan kefahaman iaitu sentiasa makan buah yang masam, tidur pada tengkuk (belakang kepala), hati sedih dan fikiran runsing.

Perkara yang menambahkan daya ingatan dan kefahaman iaitu kegembiraan hati, sedikit makan dan sedikit minum, mengawal makanan dengan sesuatu yang manis dan berlemak serta mengurangkan kelebihan yang memberatkan badan.


Maksud firman Allah:

"Dan sesungguhnya kami jadikan untuk isi neraka jahanam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati (jantung ), tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunaknnya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai." (Al A'raaf:179)


Kejayaan setiap manusia adalah dalam agama (islam). Sejauh mana ia taat kepada Allah, Ikut sunnah nabi SAW.

credit to :Tok Wan

No comments:

Post a Comment