Friday, June 29, 2012

KHAS BUAT ANAK LELAKI.
Assalamualaikum wbth...
Saya ingin berkongsi khutbah jumaat siang tadi khas buat anak lelaki yang boleh membuat kita merenung dn mulai merindui ibu kita. Khutbah mengenai bagaimana seorang ibu mengandung bayi, dan membawa kandungan nya yang membesar semakin membesar kemana saja, bukan 1 hari...bukan 1 bulan tapi 9 bulan dalam situasi yang susah dan payah.

Kemudian ketika proses kelahiran ...satu lagi azab harus di tanggung yang tidak akan ada seorang lelaki pun yang sanggup mengharunginya. Selepas melahirkan satu lagi kesakitan dan kepayahan di hadapinya akibat kesan jahitan dalam proses berpantang selama 3 bulan. Bila si ibu sihat tugasnya tidak habis disitu...maka bermulalah era mendidik dgn penuh kasih sayang, kemana saja sianak pergi sibu pasti bimbang... malah kerap merindui si anak...

Bila si anak dewasa mula bekerja ...si anak masih lagi tidak lupakan ibunya dari segi kewangan dan sakit pening ibu. Tapi... apabila si anak masuk saja ke alam perkahwinan dan mempunyai cahaya mata , maka disini sikap rindu, ingatan pada ibunya sudah mula berkurangan....tahu kenapa ? kerana rasa rindu dan ingatan sudah bertukar pada isteri dan cahaya mata nya.

kalau dulu kerap menziarah dan bertanya khabar ibunya...tapi sikap itu sudah makin menurun....malah si anak selalu bermewah makan luar bersama isteri dan cahaya mata nya sehinggakan tidak terlintas di dalam hatinya : '' ibu aku makan apa hari ini ya '' . Malah jika dia mendengar berita anaknya sakit di sekolah atau hostel...walaupun demam biasa saja ...maka susah bagaimana pun, jauh bagaimana pun dia sanggup mendapatkan anak nya.

Tapi kasih si anak sudah lama berubah...bila dengar berita ibunya demam maka si anak tadi mulalah mencari alasan. Alasan yang paling famous sekali '' tidak ada masa ''. Maka si ibu pun carilah panadol sendiri....! Kita harus bayangkan bagaimana orang tua demam panas dalam sakit semua badan....sejuk kan ?? Tapi tau apa si ibu akan jawab ?...'' tak apa lah dia sibuk tu... '' Allahu rabbi...ingat lah wahai anak lelaki , tanggung jawab anak lelaki pada kedua ibu bapa nya sepanjang hayat mereka.

Selagi ada lagi sedikit umur mereka kita sayangi dan ambil beratlah tentang ibu bapa kita. Kadang2 kita bukan tidak ambil berat kan? tapi kita terlupa...maka di ruang yang sempit ini saya mengingatkan diri saya dan juga anda iaitu... hidup seperti roda , hari ini kita layan ibu bapa kita begini...nanti di masa akan datang anak kita pula yang akan layan begitu juga....Rindui lah mereka seperti mana mereka merindui kita, tapi mereka tidak luahkan...seperti biasa mereka akan kata:...'' tak apalah dia sibuk tu...! ''..............

No comments:

Post a Comment