Sunday, October 24, 2010

Halal : kek yang anda beli halalkah?

Kek!

sedap dan enak.

dimakan sewaktu menyambut hari lahir rakan-rakan ataupun membeli sendiri.

Sebaliknya , dari mana kek yang kita makan itu dibeli? dan pelbagai lagi soalan boleh terpacul dari mulut kita hanya kerana kek!

Semua persoalan tentang status halal makanan seperti kek boleh timbul andai kita membeli daripada premis atau kedai-kedai:

1.kedai-kedai milik bukan muslim ,

2. tidak mempunyai cop halal yang sah dari kerajaan yang dipamerkan dipremis,

3.mempunyai pekerja di balik dapur bukan golongan muslim ,

4.mempunyai tahap kebersihan dapur dan pekerja ( penguli tepung ) yang diragui ,

5.kesucian ramuan turut diragui.

Aina Depan Kedai Kek by Azrin H.

Saya akan cuba tunjukkan satu demi satu keraguan-keraguan dalam pengguaan bahan-bahan untuk membuat kek.Andai kata anda mengunjungi premis-premis yang mempunyai kriteria-kriteria seperti di atas , maka saya akan beritahu anda kemungkinan-kemungkinan bahan yang digunakan untuk membuat kek yang enak lagi mengiurkan itu sungguh menjelekkan.

1.lard (lemak babi)

2.blood plasma (plasma darah ,haiwan sembelihan)

3.L-cysteine (dibuat tepung , berasal dari rambut manusia)

4.animal shortening (campuran pelbagai jenis lemak haiwan)

5.capric acid (dalam lelemak haiwan)

6.banyak lagi

Tetapi, bukan setakat bahan sahaja…ada lagi tools yang digunakan untuk membuat kek tetapi meragukan :

1.berus kek -kebayakannya dari bulu babi

2.dulang kek-tercemar dengan bahan kek.

3.dan pelbagai lagi…

untuk maklumat lanjut tentang berus kek…layari…

http://www.jphpk.gov.my/Malay/Mac04%204b.htm

Kesimpulannya , belilah kek di premis yang disahkan halal seperti Secret Recipe atau pengusaha kek yang Sah Halal dalam kalangan Bumiputra.


rizza - June 21, 2009

salam..

memang betul.. bukan kek je.. coklat juga.. bahan2 dalam nye agak meragukan… terutama yg diimport dan di buat oleh bukan Islam..
antara kek2 tu ade yg diletak alkohol utk menjadikan kek tu tahan lama.. sebab tu la ..elak beli di kedai cina.. walaupun dia nye pekerja melayu.. ade sijil halal pun.. mungkin hanya pada bahan membuat kek tapi pada bahan utk kasi kek tahan lama.. kita tak pasti jugak kan.. lagi pun.. cina2 ni ade potensi menipu kita secara tak disedari kerana mereka tu hanya pentingkan duit aje.. belakang ..kita tak tau.. macam mana kek tu di buat ..adekahah kek tu dah kebih 2 minggu ke.. biase nye kedai2 memang buat kek utk tahan lebih lama… hanya yg buat dirumah tu memang le tak tahan lama.. sebab buat yg fresh… dan insya’allah jika melayu.. mereka yg jaga halal haram nye serta kebersihan…

hanya pandangan saye je..

No comments:

Post a Comment