Saturday, January 19, 2013

Tidak Masuk Syurga Pengadu Domba
[Tidak Masuk Syurga Pengadu Domba dan Mereka Akan diseksa Didalam Kubur Kerananya, Pengadu Domba Adalah Yang Menyebarkan Cerita/Berita Untuk Melaga-lagakan Manusia]

Dari Hudzaifah, mendengar Rasulullah bersabda:

« لاَ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ نَمَّامٌ ».


“Tidak masuk syurga, Pengadu Domba” (HR Muslim no 303).

Ibnu Abbas meriwayatkan:

مَرَّ النَّبِيُّ بِحَائِطٍ مِنْ حِيْطَانِ الْمَدِيْنَةِ فَسَمِعَ صَوْتَ إِنْسَانَيْنِ يُعَذَّبَانِ فِيْ قُبُوْرِهِمَا فَقَالَ النَّبِيُّ : يُعَذَّبَانِ، وَمَا يُعَذَّبَانِ فِيْ كَبِيْرٍ -ثُمَّ قَالَ- بَلَى [وَفِيْ رِوَايَةٍ: وَإِنَّهُ لَكَبِيْرٌ] كَانَ أَحَدُهُمَا لاَ يَسْتَتِرُ مِنْ بَوْلِهِ، وَكَانَ اْلآخَرُ يَمْشِي بِالنَّمِيْمَةِ.

“(Suatu hari) Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam melewati sebuah kebun di antara kebun-kebun di Madinah. Tiba-tiba beliau mendengar dua orang sedang diseksa di dalam kuburnya, lalu Nabi shallallahu ‘alaihi wasalam bersabda, “Keduanya diseksa, padahal tidak kerana masalah yang besar (dalam anggapan keduanya) -lalu bersabda- benar (dalam sebuah riwayat disebutkan, “Padahal sesungguhnya ia adalah persoalan besar.”). Salah seorang di antaranya tidak meletakkan sesuatu untuk melindungi diri dari percikan kencingnya dan seorang lagi (kerana) suka mengadu domba.” (Hadits riwayat Al-Bukhari, lihat Fathul Bari, 1/317)

Apakah itu Namimah? Baginda telah menjawabnya..

Dari Abdullah bin Mas’ud,:

إِنَّ مُحَمَّدًا -صلى الله عليه وسلم- قَالَ « أَلاَ أُنَبِّئُكُمْ مَا الْعَضْهُ هِىَ النَّمِيمَةُ الْقَالَةُ بَيْنَ النَّاسِ ».

"Sesungguhnya Muhammad shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, “Mahukah aku beritahukan kepada kalian apa itu al’adhhu? Itulah namimah, perbuatan menyebarkan berita untuk merosak hubungan di antara sesama manusia” (HR Muslim noز 6802)

Allahua'lam.No comments:

Post a Comment