Wednesday, September 12, 2012

Kisah Syeikh Mustafa Al-Majzoub..
Ikuti kisah ataupun nasihat yang begitu mengharukan daripada seorang ulama' sebelum gugur syahid di medan jihad di Syria.

-----------

Syeikh Mustafa Al-Majzoub merupakan seorang ulama' yang begitu terkenal di Australia. Beliau sebelum ini banyak membicarakan berkenaan jihad yang berlaku di Syria dan menyatakan sokongan penuh beliau kepada mujahidin Syria.

Syeikh berangkat ke Syria untuk bersama-sama dengan mujahidin Syria pada awal Jun 2012 untuk merealisasikan percakapan dan ceramahnya sebelum-sebelum ini tentang kelebihan berjihad di Syria bersama para mujahidin.

Dan menurut sumber, syeikh telah gugur syahid semalam (20/8/2012) di Kota Salma akibat serangan roket ketika memimpin operasi ketenteraan bersama para mujahidin yang lain.

Antara beberapa nasihat yang mengharukan daripada beliau sebelum gugur syahid :

" Salah satu pengajaran penting yang saya pelajari di mana saya berada sekarang (Syria) adalah jangan pernah menilai seseorang daripada hebatnya badan ataupun lebarnya saiz badannya. Tetapi nilai lah seseorang di saat ditimpa musibah dan ketika di medan jihad.

Subhanallah, saya berjumpa dengan saudara-saudara saya (mujahidin) disini yang begitu pemurah dan sangat memuliakan tetamu. Mereka sangat sejuk mata memandang dan memperlakukan kami dengan baik sekali.

Namun mereka di medan tempur ibarat singa-singa meraung yang begitu tegas dan hebat. Ketangkasan mereka menyebabkan musuh-musuh menjadi gerun dan takut. Merekalah sepertimana sifat para sahabat nabi yang diceritakan di dalam al-Quran.

Mereka berkasih sayang di antara muslim satu sama lainnya manakala tegas dan keras terhadap musuh-musuh yang memerangi agamanya.

Firman Allah :

"Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan dia adalah keras terhadap orang-orang kafir, tetapi berkasih sayang sesama mereka." (Al-Fath: 29)

Syeikh Al Majzoub syahid (insya-Allah) dalam usia muda, meninggalkan isteri dan keluarganya. Meninggalkan segala kenikmatan dunia yang sementara ini demi sebuah cita-cita yang begitu mulia iaitu mati sebagai syuhada'.

Semoga Allah menerima segala amalannya dan merahmatinya. 
 

No comments:

Post a Comment